Mexico informatie

Mexico algemene info

Ligging
Mexico grenst in het noorden aan de Verenigde Staten van Amerika(de grens is 3141 lang!), in het zuidoosten met Guatemala(962 km) en Belize(250 km). In het westen grenst het met de Grote Oceaan en aan het oosten met de Golf van Mexico.

Hoofdstad: Mexico-stad, dat 2240 meter boven de zeespiegel ligt, heeft ruim 20 miljoen inworders.

Landoppervlakte:
ongeveer 1.958.000 km2 (47 keer groter dan Nederland)

Bevolking: Ongeveer 100 miljoen

Regeringsvorm: Federale Republiek

Klimaat:  Tropisch tot woestijnachtig

Tijdszone: Greenwich tijd(GMT)-6 tot -8

Kustlijn: 9330 kilometer

Munteenheid: De Mexicaanse Peso(MXN)

Religie:  90% van de bevolking is Katholiek, 6% is Protestants

Officiele taal:  Spaans

Overige talen: Engels

Nationale feestdag: 15 september (onafhankelijkheidsdag)

Geschiedenis van Mexico (enkele belangrijke punten uit de geschiedenis)

Mexico heeft een zeer rijke geschiedenis en cultuur. De geschiedenis vóór de Spaanse bezetting werd gekenmerkt door twee koningrijken, dat van de Tolteken in het noorden en dat van de Maya’s in het zuiden. De band tussen de twee koningrijken was goed. Rond ongeveer de 12e en 13e eeuw kwam het Rijk der Tolteken in val, na aanvallen van vijanden uit het noorden en door interne conflicten. Rond deze tijd verschenen dan de Azteken voor het eerst in beeld.
In 1519 wordt Mexico bezet door de Spanjaarden en Ferdinando Cortes, die profiteerden van de interne conflicten tussen de stammen. De Spaanse overheersing duurde tot 1821. De invasie van de Spanjaarden had catastrofale gevolgen voor de locale bevolking want binnen een eeuw liep de oorspronkelijke indiaanse bevolking terug van 10 miljoen naar 1 miljoen mensen. Ze stierven o.a. door kinderziektes die de Spanjaarden meebrachten (pokken, mazelen) en die in Mexico nog onbekend waren maar ook door de onmenselijke behandeling van de Spanjaarden zelf.

In september 1810 riep de priester Miguel Hidalgo op tot bevrijding van het land en in 1821 werd Mexico onafhankelijk verklaard. In de periode 1833-1855 waren er diverse oorlogen vooral tegen de Amerikanen (V.S.). In deze periode verloor Mexico heel veel land aan vijanden. In 1864 wordt Mexico drie jaar lang door de Fransen bezet maar daarna wordt het door Benito Juarez weer bevrijd. Na de dood van Juarez in 1872, brak er een dictatuur uit onder leiding van Porfiri Díaz, die dertig jaar lang het land met harde hand regeerde.

In 1911 brak in Mexico de burgeroorlog uit. De arme boeren, onder leiding van Zapata, streden om hun land en vrijheid terug te krijgen. In 1917 eindigde de revolutie en kwam er ook een nieuwe grondwet. In deze periode van tien jaar werden er meer dan 1 miljoen Mexicanen vermoord.