Spanje informatie

Ligging
Spanje grenst:
a) In het noorden met Andorra, Frankrijk en de Golf van Biskaje
b) In het westen met Portugal en de Atlantische Oceaan
c) In het zuiden en oosten met de Middellandse zee

Hoofdstad: Madrid

Landoppervlakte:
499.000 km²

Bevolking: Ongeveer 40.000.000 inwoners

Regeringsvorm: Constitutionele Monarchie

Klimaat: Mediteraan aan de kust, landklimaat landinwaarts

Tijdszone: Greenwich tijd(GMT) +1

Munteenheid: Euro

Religie:  Rooms-katholiek

Officiele taal: Spaans, Katalaans, Baskisch

Nationale feestdag: 12 oktober

Geschiedenis van Spanje (enkele belangrijke punten uit de geschiedenis)

In 800 v.Chr. vestigden Feniciers en Grieken handelsvestigingen langs de kust van Spanje . Aan het begin van 200 v.Chr. kwamen de Romeinen en in 711 vielen de Moren Spanje binnen die de Romeinen verdreven. De Moren stichtten Al-Andalus, het Spaanse moslimrijk, en bleven hier 7 eeuwen lang. Belangrijkste steden waren in deze periode Cordoba, Granada en Cordoba.
In de 11e eeuw begonnen de kleine Christelijke koninkrijken ten noorden van Spanje de herovering van de Spaanse gebieden en in 1212 werden de Moren verslagen in de Slag bij Las Navas de Tolosa.
In 1492 werd de laatste Moorse vesting heroverd. Het was nu de tijd van de Conquistadores, waarbij de Spanjaarden en Portugezen de nieuwe wereld wilden veroveren. In 1561 werd Madrid hoofdstad va Spanje en vanaf 1580 werd Portugal voor 60 jaar lang door Spanje bezet . De 17e eeuw was een gouden eeuw voor Spanje, in deze periode strekte het Spaanse Rijk zich over de hele wereld. In het tweede helft van de 17e eeuw begint het verval en de oorlogen tegen de Fransen. Spanje krijgt nu ook met Napoleon te maken en dat resulteerde tot de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814). In deze periode van chaos en anarchie raakte Spanje de controle over haar koloniën kwijt en in 1898 verloor Spanje zijn laatste Amerikaanse colonie, namelijk Cuba. De langdurige politieke instabiliteit leidt uiteindelijk tot de Spaanse burgeroorlog, waarbij de linkse republikeinse regering ten val werd gebracht door de rechtse conservatieve Spaanse leger. Zo kwam Generaal Franco aan de macht die een dictatuur opricht. In 1975 overleid Franco en sindsdien is een democratie.