Griekenland info

Veel gestelde vragen over Griekenland

1. Ik neem mijn baby mee op vakantie. Zijn babyvoeding en luiers overal verkrijgbaar?
Ja, alles wat u voor uw baby nodig mocht hebben is te koop in Griekenland. Niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere plaatsen (en zeker in de toeristische plaatsen) kunt u alles vinden in de supermarkt of in de apotheek. Potjes babyvoeding, te vergelijken met onze Olvarit, zijn overal te verkrijgen. De keuze in verschillende smaken is wel wat beperkter. Melk, luiers, luierdoekjes, babyzeep, babyshampoo, babycreme, flessen en spenen, zonnebrandcreme alles is verkrijgbaar. De luiers zijn wel duurder dan in Nederland.

2. Hoe kom ik vanaf de nieuwe luchthaven van Athene naar het centrum en zijn er hotels bij de luchthaven?
Bussen verbinden de luchthaven 24 uur per dag, iedere 30 minuten, met het Syntagma-plein (centrum van Athene) en met de haven van Piraeus. Een kaartje voor de bus kost € 2,94 en is 24 uur geldig in al het openbaar vervoer van de stad (bussen, trolleybussen en metro). ‘s Nachts kan het tarief iets hoger zijn. Een taxi naar het centrum van Athene kost € 22,- tot € 24,- en naar Piraeus ongeveer € 30,-. Het starttarief (eventueel tol) is € 0,75 tot 2,94. Het avond- en nachttarief is ongeveer € 1,47 per kilometer extra. Zowel met de bus als met de taxi is reistijd naar het centrum minimaal 45 minuten over een afstand van 28 kilometer.

Hotels: de beste optie is een overnachting in de stad Athene, ook wanneer u de volgende dag doorvliegt. Wilt u vanuit Piraeus of Rafina verder reizen en in één van deze plaatsen overnachten, dan is het aan te raden om van tevoren te reserveren. Een lijst met alle hotels (en telefoonnummers) in Griekenland staat op de internetsite www.gnto.gr onder Travel Guide waar je een zoekopdracht kunt geven (links in het beeldscherm).

3. We willen graag gaan fietsen in Griekenland. Welke eilanden zijn daar het meest geschikt voor?
Het meest geschikt voor een fietsvakantie zijn Kalimnos, Kos, Nisiros, Rhodos, Corfu, Ithaka, Kefalonia, Lefkas, Zakinthos en het schiereiland Peloponessos. In deze gebieden kunt u op verschillende plaatsen (mountain) bikes huren. Wat ook heel leuk is, is om de fiets mee te nemen op de boot: islandhoppen met de fiets. Controleer van tevoren wel of u van de fietsverhuurder uw fiets mee mag nemen naar een ander eiland, in verband met de verzekering.

4. Welke eilanden zijn leuk om te wandelen?
Eigenlijk kunt u op ieder eiland bijzondere wandelingen maken. Zo is bijvoorbeeld Kreta een heel interessant eiland: het is een waar paradijs voor wandelaars, zowel voor beginners, als voor meer ervaren sportievelingen. Het eiland beschikt over prachtige kloven en meerdere wandelroutes. Met name Zuid en West Kreta worden door wandelaars als zeer geschikt ervaren. Andere eilanden waar u mooi kunt wandelen zijn Corfu, Kefalonia, Zakinthos, Karpathos en Samos. Niet alleen de eilanden, maar ook het vaste land is bij uitstek geschikt, vooral de Peloponessos en Epirus (in het noordwesten van Griekenland). Het Cycladen archipel is, behalve voor strandvakanties, ook heel mooi om te wandelen: het biedt een grote variatie in grootte en sfeer. Kortom, in heel Griekenland zijn veel mooie wandelroutes. Kaarten zijn vaak ter plaatse te krijgen. Ook in boekhandels en bibliotheken in Nederland kan de wandelaar zich goed orienteren. Bovendien zijn er een aantal Nederlandse reisorganisaties die wandelen (semi)georganiseerd aanbieden.

5. Kan ik met mijn autorijbewijs een scooter huren in Griekenland?
Nee, het huren van een brommer of scooter tot 50cc in Griekenland vereist een brommercertificaat of een motorrijbewijs. Een brommercertificaat kunt u bij ieder postkantoor in Nederland aanvragen voor ongeveer € 13,-. Houdt rekening met een levertijd van minimaal 2 weken. Personen die na 01 juni 1980 zijn geboren dienen voor dit certificaat een examen af te leggen bij het CBR. Boven de 50cc is een motorrijbewijs nodig.

6. Ik ben ouder dan 70. Kan ik gewoon een auto huren in Griekenland?
Zolang uw rijbewijs geldig is in Nederland, kunt u zonder problemen in Griekenland een auto huren. Maar… ook als u 70 bent: voor het huren van een auto moet u minimaal 1 jaar in het bezit zijn van uw rijbewijs.

7. Kan ik gemakkelijk gebruik maken van mijn pinpas in Griekenland?
Bij vrijwel alle geldautomaten kunt u geld opnemen met een Nederlandse pinpas, mits uw pas daarvoor geschikt is natuurlijk (vraag het bij uw bank). Op veel luchthavens zijn geldautomaten en ook in alle steden en grotere toeristische plaatsen. Het is echter niet mogelijk om met uw pinpas in winkels te betalen, dit is vaak wel mogelijk met een creditcard.

8. Waar kan ik naaktstranden vinden?
Er zijn een aantal officiele naaktstranden in Griekenland. Om er een aantal te noemen:
· Paradise camping in Kalamopodi Beach, Mikonos, Cycladen;
· Kalypso Cretan Village Hotel in Plakias, Rethymnon, Kreta;
· Ios camping in Agioi Theodori, Ios, Cycladen;
· Paleochora aan de zuidwestkust van Kreta;
· Lena-Mary Beach Hotel in Ermioni, Peloponessos.
Maar ook op bijvoorbeeld de volgende eilanden: Corfu, Skiros, Milos, Andros en Paros.

9. Waar kan ik mooi snorkelen in Griekenland?
OVERAL!!! Het is vanaf ieder strand toegestaan. Uiteraard kan het op grote zandstranden bij harde wind of drukte wat minder helder zijn. Dan kunt u beter rustige, kleine stranden opzoeken. Het is vooral bij kiezelstranden, stranden met rotsformaties en in baaien waar de wereld onder water veel moois te bieden heeft. Maar dergelijke stranden vindt u in heel Griekenland.

10. Reisdocumenten:
Voor een reis naar Griekenland kun je reizen met een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs.

Bron: www.grieksverkeersbureau.nl