Turkije informatie

Turkije ligging en cijfers

Ligging
Turkije ligt voor het grootste deel in Azië, op het schiereiland Anatolië tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Turkije grenst aan in totaal 8 landen:
a) Griekenland in het westen
b) Bulgarije in het noord-westen
c) Georgië in het noord-oosten
d) Irak en Syrië in het zuidoosten
e) Armenië, Azerbeidzjan en Iran in het oosten

Hoofdstad: Ankara

Landoppervlakte:
ongeveer 775.000 km2

Bevolking: Ongeveer 100 miljoen

Regeringsvorm: Republiek

Klimaat:  Aan de kust Mediteraan, in het binnenland landklimaat.

Tijdszone: Greenwich tijd(GMT)+2 tot +3

Kustlijn: 7200 kilometer

Munteenheid: De Turke Lyra (MXN)

Religie:  90% van de bevolking is Katholiek, 6% is Protestants

Officiele taal:  Turks

Nationale feestdag: 29 oktober

Hoogste punt: Ararat, 5165 m

Turkije algemene info

Turkije, gelegen op de grens tussen Europa en Azië, heeft een rijke culturele en etnische diversiteit.De geschiedenis begint bij oude beschavingen zoals de Hettieten en loopt via de Griekse en Romeinse tijd (waarin Sint Paulus het christendom verspreidde) tot Byzantium en het Ottomaanse Rijk.De moderne republiek Turkije werd in 1923 gesticht en is een op westerse leest geschoeide seculiere staat.Bijna 98% van de bevolking is moslim.In het zuidoosten van het land leeft een aanzienlijke Koerdische minderheid.
In 330 voor Christus werd Constantinopel (het hedendaagse Istanbul), gelegen tussen de Zwarte en de Middellandse Zee, de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk, de oostelijke helft van het Romeinse Rijk.

Enkele Turkse architectonische parels zijn de Selimiye- en Süleymaniyemoskeeën en de wereldberoemde Hagia Sophia of Ayasofya, die eerst een kathedraal was, onder de Ottomanen een moskee werd, en nu een museum is. Het architectonische erfgoed is een van de belangrijkste toeristische attracties van Turkije.Op zijn hoogtepunt was het Ottomaanse Rijk de dominante macht in het oostelijke en zuidelijke Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

De Turkse keuken is gebaseerd op lamsvlees.Ook yoghurt van geitenmelk is populair, vooral in combinatie met komkommer, knoflook of munt.Koffie drinken is een aloude traditie en de Turken ontmoeten elkaar graag in koffiehuizen.

De beroemdste Turk aller tijden is de stichter van de moderne Turkse staat, Mustafa Kemal Atatürk.